Gablini.hu / Hírek / Nissan 370Z - 2011-es modellév

Nissan 370Z - 2011-es modellév

Nissan 370Z - 2011-es modellév
"Akár azt akarja valaki, hogy a menetszél a haját borzolja, akár egy teljesen összeszedett viselkedésű coupét akar vezetni, a Nissannak mindkettőre megvan a válasza. Néhány finom változtatás és a futómű tökéletesítése után a 370Z tovább diktálja a tempót sportautó piacon."
Simon Thomas, a Nissan Europe értékesítésért és marketingért felelős vezető elnökhelyettese
 
Röviden
  • A kerékfelfüggesztés módosításai javítják a menetkényelmet
  • Az útfelületről érkező zaj jobb szigetelése a Coupéban
  • A külön rendelhető műholdas navigációs berendezéshez tolatókamera is tartozik
  • Gumiabroncsnyomás-figyelő rendszer
  • Havas-út üzemmód az automata sebességváltóban
  • Nem változott az autó szíve, a négy vezérműtengelyes, 24 szelepes, V6-os 3,7 l-es 328 LE-s motor
Áttekintés

A Nissan sportautó ikonja, a 370Z kisebb, de fontos módosításokon esett át, melyek kihangsúlyozzák, hogy ez az autó a legizgalmasabb fajtatiszta sportautók egyike a piacon, és megerősítik dinamikus vezető pozícióját.
A fő módosítás a futóművet érinti úgy a Coupé, mint a Roadster esetében, s célja a menetkényelem és a nagy sebesség melletti kezelhetőség tökéletesítése. Tovább növeli a biztonságot a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer, a Nissan Premium Connect műholdas navigációs rendszerrel együtt beépített tolatókamera pedig könnyebbé és biztonságosabbá teszi a tolatási manővereket.
 
A további változtatások közé tartozik a Coupé esetében az útfelületi zajok jobb kiszűrése, valamint a Coupé és a Roadster automata sebességváltójának módosított "Snow" ("hó") kapcsolási mód lehetősége havas, jeges útfelületen történő vezetéskor.
"A 370Z módosítása része a Nissan azon programjának, melynek keretében folyamatosan fejleszti termékeit. Talán a legfontosabb információ, hogy a futómű finomhangolását Európában végezték el Európa számára" - mondta Simon Thomas, a Nissan Europe értékesítésért és marketingért felelős vezető alelnöke.
"A 370Z 2011-es modelljével a legnépszerűbb sportkocsik egyike jelenik meg a piacon, amelyet még élvezetesebb vezetni."
 
Részletes információk a 370Z 2011-es modelljéről

Európában magasabb az átlagsebesség, mint bárhol máshol a világon. Ezzel együtt itt található a földgolyó néhány legnagyobb vezetési tudást igénylő útja, és egyben a legrosszebb útfelületűek némelyike is.
A nehézségek ezen kombinációjának megoldása kedvére volt a Nissan Európai Műszaki Központ (NTCE) futómű-mérnökeinek. A 370Z futóművének - amely elöl kettős lengőkaros, hátul térbeli többlengőkaros felépítésű - az európai ízléshez igazodó finomhangolása a lengéscsillapítókra irányult első sorban, amelyek jelleggörbéjét úgy módosították, hogy ezáltal javuljon a menetkényelem és a nagy sebességen elérhető vezethetőség.
A módosítások eredményeként jelentősen javult a kerekek függőleges mozgásának vezérlése, ami mindenfajta útfelületen simább gördülést, az autópályákon pedig nagyobb menetkényelem elérését teszi lehetővé. Emellett javult a nagy sebesség melletti stabilitás, a fenéklemez módosított szigetelő bevonata pedig jobban kiszűri az útfelületről érkező zajt.
A külön rendelhető, fejlett hétfokozatú automata sebességváltó most havas útviszonyokhoz tartozó kapcsolási móddal is kiegészült. Ennek bekapcsolt állapotában az autó az első helyett a második fokoztaban indul el álló helyzetből, hogy a kerekek ne veszítsék el tapadásukat. A rendszer alacsony sebesség mellett a motor fordulatszámát is úgy szabályozza, hogy kiküszöbölje a kerekek havon vagy jégen történő kipörgését.
A felszerelések bővítését jelenti, hogy a külön megrendelhető Nissan Premium Connect műholdas navigációs rendszerhez hozzátartozik a tolatókamera is, a gumiabroncsnyomás-figyelő rendszer pedig az alapfelszereltség része. Ez utóbbi a műszerfalon lévő fedélzeti számítógép kijelzőjébe van beépítve, és a nyomás csökkenésére fényjelzés figyelmeztet.
Minden más tekintetben a 370Z Coupé és a Roadster egyaránt ugyanolyan izgalmas és stílusos, mint a két évvel ezelőtt bemutatott első változat.
 
Forma

Követve azt a szálat, amely egészen a 40 évvel ezelőtti 240Z-ig visszavezethető, a 370Z formája a klasszikus sportkocsikét idézi: hosszú motorház, kompakt utastér, rövid túlnyúlás a kerekek előtt és mögött, csapott hátsó rész.
A 370Z hossza a lökhárítók pereme között mérve 4245 mm, tengelytávja 2550 mm, ami pontosan 100 mm-rel rövidebb, mint elődjéé. Magassága (1315 mm) 10 mm-rel kisebb, szélessége (1845 mm) 30 mm-rel nagyobb az előbbi modellénél. Annak érdekében, hogy az alacsonyabb tetővonal ne csökkentse a fejteret, az üléshelyzet is lejjebb került, ami alacsonyabb súlypontot is eredményezett.
A karosszéria torziós merevségét ugyanakkor 30%-kal növelték a 350Z-hez viszonyítva, különösen az autó elején, ahol merevítőrudat építettek be a lengéscsillapító tornyok teteje közé. Az alumínium kiterjedt alkalmazása - ebből készültek az ajtók, a motoházfedél és a hátsó csapóajtó - és egyéb súlycsökkentő konstrukciós megoldások eredményeként 32 kg-mal csökkent az autó menetkész tömege, annak ellenére, hogy többlet biztonsági, környezetvédelmi és luxus felszereléseket építettek be.
 
Motor és sebességváltó

A 370Z "szíve" a különleges, 3,7 l-es, V6-os motor. A 350Z erőforrásának továbbfejlesztése, a teljesen könnyűfémből készült, 24 szelepes, két vezérműtengelyes motor, amely - azon kívül, hogy nagyobb a teljesítménye és a nyomatéka - jobban reagál a gázadásra, finomabb a járása és kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztása.
A változó időzítésű és emelésű szelepvezérlési technológia (VVEL) segítségével felvillanyozó teljesítményt (328 LE) ér el a motor, nyomatéka pedig lenyűgöző, 363 Nm. A motor a rövid építésű, 6 fokozatú, kézi kapcsolású, vagy a rendelhető hétfokozatú automata sebességváltón keresztül adja le teljestmítményét.
Kézi sebességváltó esetén, annak "S" állásában működik a Nissan féle fordulatszám-szinkronizáló szabályozás (Synchro Rev Control), amely a vezető által végzett fokozatváltás közben biztosítja a kapcsolódó fogaskerekek tökéletes fordulatszám-egyeztetését, és így a fokozatváltás mindenkor úgy zajlik, mintha tökéletes "gázfröccsel" történne.
A tengelykapcsoló és a sebességváltó kar érzékelői figyelik a vezető mozdulatait, hogy visszakapcsoláskor a rendszer a gázpedált működtesse, magasabb fokozatba váltáskor pedig tartsa az állandó fordulatszámot. Amikor a szenzorok a tengelykapcsoló pedál elmozdulását érzékelik, készenléti állapotba kerül az SRC rendszer, és akkor kezd működni, amikor a vezető megmozdítja a sebességváltó kart. Ezt az infomációt a jármű sebességével összevetve az SRC rendszer tudja, hogy a vezető lassít pl. egy kanyar előtt vagy gyorsítás közben magasabb fokozatba kapcsol.
A Visszakapcsolási Fordulatszám Összehangoló Rendszer (Downshift Rev Matching), és az Adaptív Fokozatváltás Vezérlő (Adaptive Shift Control) az automata sebességváltó része. Ez utóbbi megtanulja a vezetői stílust és ahhoz igazítja a fokozatváltásokat.
 
Kerekek, gumiabroncsok, kormány és fék

A tapadást a külön ehhez az autóhoz kifejlesztett - elöl és hátul eltérő méretű - Yokohama Advan sport gumik biztosítják. Az első gumik 225/50 R18, a szélesebb hátsók 245/45 R18 méretűek. Opcióként rendelhetők nagyobb méretű RAYS könnyűfém kerekek, melyekre 245/40 R19 és 275/35 R19 méretű Bridgestone Potenza gumiabroncsokat szerelnek.
A viszko-kapcsolós, részlegesen önzáró differenciálmű és a menetdinamikai rendszer (Vehicle Dynamic Control) az alapfelszereltség része. Az utóbbi elektronikusan működtetett kipörgésgátló és stabilitásmegőrző rendszerek kombinációja, amely szükség esetén automatikusan csökkenti a motor nyomatékát és/vagy egyenként működteti az egyes kerekek fékeit.
A fogasléces kormányművet is átdolgozták, hogy jobban közvetítse a vezető számára az útról érkező visszajelzéseket, és a holtponti helyzet környezetében jobban reagáljon. Most a sebességtől függő rásegítés révén agilisabb városi vezetést tesz lehetővé, miközben az autópályán jellemző sebességen nagyobb stablitást ad.
Elöl és hátul nagy méretű szellőztetett féktárcsák találhatók. Az első féktárcsák átmérője 355mm, a hátsóké 350 mm, ezeket elöl négy, hátul két munkahengerrel működő féknyereg veszi közre. A fekete-ezüst színű féknyergekbe bele van gravírozva a Nissan márkanév.
Az elektronikával támogatott biztonsági felszerelések közé tartozik a legutolsó generációjú ABS az elektronikus fékerő-elosztó rendszerrel (EBD) és a fék-asszisztenssel (BA) együtt.
 
Felszereltség

A 370Z-k alapfelszereltsége igen gazdag: része a motor indítógomb az intelligens kulccsal, a 18 coll méretű, öntött könnyűfém kerekek, a sportos fékberendezés és a viszko-kapcsolós, részlegesen önzáró differenciálmű. Az ülések elektromosan állíthatóak, az audio-rendszer és a telefon működtető gombjai a kormánykeréken vannak, és az alapfelszereltség része a Bluetooth-os csatlakozási lehetőség is.
A GT Pack változat a fűtött és szellőztetett bőr/hasítottbőr ülésekkel, a prémium-hangzású BOSE hifi-berendezéssel, a sebességtartó automatikával és a 19 coll méretű kovácsolt könnyűfém kerekekkel egészül ki. A GT Packba tartozik a kézi sebességváltós változatnál a fordulatszám szinkronizáló szabályzás és az emelkedőn elindulást segítő rendszer.
A külön rendelhető felszereltségek között fő helyet foglal el a Nissan fejlett, merevlemezes Connect Premium műholdas navigációs és zenetároló rendszere. A 40 GB-os merevlemez nagyobb európai térkép-lefedettséget biztosít, és ezzel együtt 10 GB méretű tárhelyet bocsát rendelkezésre a személyes zenegyűjtemény fájljainak feltöltésére. A rendszer része a nagy felbontású képernyő a műszerfalon, a DVD-lejátszó funkció, az iPod USB-csatlakozó és mostantól kezdve a tolatókamera is. Külön megrendelésre elérhető a Nissan úttörő, "öngyógyító" Scratch Shield festékbevonata is, amely az apró karcolásokat megszüntetve megőrzi a karosszéria újszerű állapotát.
 
A Roadster

Miután a Roadster tervezése a Coupé-éval egyidejűleg kezdődött, a Nissan tervezőinek sikerült megvalósítania, hogy a puhatetős változat kifinomult sziluettje révén a tető jobban, természetesebben épül be a teljes formába.
A különleges eredmény a lendületes vonalakkal és az agresszíven rövid túlnyúlásokkal jól tükrözi a „Z-karaktert", míg magának a tetőnek az alakja természetesebb átmenetet képez a hátsó rész felé, amennyiben nincs lenyitva.
Lenyitott helyzetben a puha tető a karosszéria színére fényezett kemény fedél alá húzódik vissza, amely nagy sebesség esetén szintén segít az örvénylés csillapításában, és így lehetővé teszi a kétüléses térben utazóknak, hogy teljes mértékben kiélvezhessék a nagy teljesítményű "szabadtéri autózás" minden hangját és magával ragadó érzését.
A Coupé-ból már ismerős többi formai elem is átkerült a Roadster-re. Ezek közé tartozik az egyedi, bumeráng alakú, LED-es hátsó lámpa, valamint a nyíl alakú első lámpatest, és ugyancsak jelen vannak a jól ismert Z stílusjegyek, mint a függőleges ajtókilincs, a kettős kipufogócső, és az oldalsó irányjelzőkben látható Z-jelek.
Az autó belsejében a vezető-központú utastérben is számos olyan részlet található, amely már a Z szinonimájává vált: ilyen pl. a motorindító/leállító gomb, a padlóra helyezett forgástengelyű gázpedál, a középre helyezett fordulatszámmérő, és három, külön-külön árnyékoló ernyő alatti műszer (köztük az olajhőmérséklet-mérő) a műszerfal tetején és a vezető felé befordítva.
A Roadster teteje teljesen automatikusan lenyitható és visszacsukható, és már nem szükséges a véghelyzetben külön kézzel rögzíteni a mechanikus csatlakozóval. A tető nyitása már séta-tempóban is elvégezhető, az autón kívülről is vezérelhető, az ajtózáró gomb három másodpercen túli lenyomásával. Mindössze 20 másodperc szükséges a tető helyre emeléséhez és rögzítéséhez, vagy teljes nyitásához és a tároló fedél alá történő eltüntetéséhez.
A vászontetőt finom belső bevonattal látták el, részben azért, hogy takarja a tető vázszerkezetét, másrészt, hogy csökkentse a zajszintet. A rendszer mozgatására a korábbi villanymotor helyett most csendes működésű hidraulikus szivattyút használnak.
"Bemutatásuk alkalmával a Coupé és a Roadster sok dícséretet kapott azért, ahogyan az izgalmas megjelenést és a stílust ötvözték. A futómű finom módosítása - amely az európai követelményeknek és ízlésnek való megfelelést szolgálta - a 2011-es 370Z-t vonzóbbá teszi, mint valaha."- mondta Thomas.
*A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek konkrét árajánlattételnek. Az árváltozás jogát fenntartjuk.
Weboldalunk a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát.
Elfogadom